Ik heb in drie tattoo shops gewerkt voordat ik straks mijn eigen studio ga openen. In de eerste werkte ik maar een maand want ik voelde me totaal niet op m’n plek. Ik kan niet acteren en als ik het ergens niet leuk vind dan word ik stil. Beter dat, dan elke andere manier van onvrede uiten denk ik dan maar. Ik heb daarna drie jaar in een shop in Amsterdam gewerkt. Dankbaar voor de kans heb ik daar echt mijn start gemaakt. Ik werkte daar vier dagen en daarnaast hield ik me bezig met face- en bodypaint. Omdat ik twee dingen tegelijk deed was de groei minder snel in het tatoeëren. Na wat doelen te hebben bereikt in het painten was het de keus om daar meer uit te halen of meer uit het tatoeëren te halen. Met tatoeëren had ik nog veel te bereiken en niet geheel onbelangrijk; het verdiende meer. Full focus op het tatoeëren, mijzelf serieuzer neerzetten en wisselen naar een voor mij betere shop was gelijk een goede stap.

Na een half jaar merkte ik al wat een groei ik had gemaakt en daarbij natuurlijk ook de financiële groei.
Zomer 2017 en Mae m’n vriendin kwam langs om te chillen in de tuin.

‘’Als ik een shop zou openen zou je dan bij mij willen werken? Ik denk aan ongeveer vijf jaar..’’
‘’Vijf jaar ga je niet redden schat. Jou kennende, maak er maar twee van en ja tuurlijk kom ik bij je werken!’’ Nog een half jaar later in december 2017 bedachten we dat we ergens moesten beginnen want het was nog een lange weg naar een uiteindelijke shop. Ik moest weten wat alles zou kosten om te weten hoeveel ik moest sparen over twee jaar tijd.

We bedachten dat kennis van pandhuur handig zou zijn en we boekten wat bezichtigingen in. Totaal geen verstand van zaken, maar we zagen er in ieder geval wel uit als twee meiden met verstand van zaken. Dat vonden wij ten minste. Voor het raam van elk pand dat we gingen bezichtigen maakten we een foto. Mocht dit het pand worden dan hadden we het vanaf het begin vastgelegd. We werden verliefd op een mega groot pand met een mega hoge huur want we hadden de ballen verstand van wat ik kon betalen. Ik verdien zoveel en dit pand kost zoveel, oh dan hou ik nog genoeg over….dus..

De grootste stap maar de meest belangrijke was de begroting maken. En er dan achterkomen dat we het pand natuurlijk niet konden betalen. We bleven maar tegen onszelf zeggen dat als dit het niet wordt, het betekent dat er wat beters op ons pad zou komen.
Wat we wel wisten was dat we echt geen twee jaar meer gingen wachten. Als ‘t moet ja, maar ik groef een gat in de bodem van de emmer om een oplossing te vinden om het nu te doen. Als je iets wilt dan vind je altijd een oplossing toch?

Het vierde pand was het beste en we wilden het niet laten gaan. De volgende stap was geld. Want ja, ik had natuurlijk niet jaren gespaard nog. Ik kijk wel voor een lening bij de bank. Maanden gingen er overheen en uiteindelijk lukte het niet. Ik was kapot en vertelde het teleurstellende nieuws aan m’n vriendinnen en familie. Totaal niet verwacht dat het resulteerde in meerdere helpende handen. De beste keuze voor mij was mijn lieve Míša. Mijn vriendinnetje al 16 jaar. Samen met haar man hadden ze besloten om mij te helpen. Ik vraag me soms af of ze wel beseffen wat een grote rol ze in mijn droom spelen. Want ik had het letterlijk niet kunnen doen nu zonder hun vertrouwen. En dat er mensen zijn die je zo vertrouwen is al zo bijzonder dat ik er geen woorden voor heb.

Stiekem was ik al weer pandjes aan het kijken toen de financiën nog niet helemaal rond waren en ik had nu dan echt het ultieme pandje gevonden. Ik hoopte echt op goede karma dat het niet aan m’n neus voorbij zou gaan. Ik geloofde niet dat er een betere optie op ons pad zou komen als dit ‘m niet zou worden! 😉

Maar wij leren snel. Mae en ik besloten te wachten met een bezichtiging tot de financiën rond waren. De dag daarna belde Mae gelijk voor de bezichtiging. Het bespreken van het contract en twee extra bezichtigingen duurde weer enkele weken. Elke keer als je denkt dat je er bijna bent dan komt er meer bij kijken. Het lijkt soms eindeloos.. en opeens is het rond.